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OPINION 

OTC derivatives traded on a trading venue 

1 Legal basis 

1. ESMA’s competence to deliver an opinion to competent authorities is based on 

Article 29(1)(a) of Regulation (EC) No 1095/2010 of the European Parliament and of 

the Council of 24 November 2010 establishing a European Supervisory Authority 

(European Securities and Markets Authority)1(ESMA Regulation).  

2. Pursuant to Article 29(1)(a) of the ESMA Regulation, ESMA shall provide opinions to 

competent authorities for the purpose of building a common Union supervisory culture 

and consistent supervisory practices, as well as ensuring uniform procedures and 

consistent approaches throughout the Union.  

2 Background  

3. The concept of “traded on a trading venue” (TOTV hereinafter) is referred to and is 

relevant for the scope of application of a number of provisions of Regulation (EU) No 

600/2014 (MiFIR)2. In particular, these include the following provisions: 

a. Articles 3, 6, 8, 10, 11, 14, 18, 20 and 21 imposing pre-trade and post-trade 

transparency requirements on market operators and investment firms operating 

a trading venue as well as investment firms (including systematic internalisers) 

operating OTC; 

b. Articles 23 and 32 setting out trading obligations for shares and derivatives; 

and, 

c. Articles 26 and 27 imposing transaction reporting and reference data 

obligations on investment firms and operators of trading venues. 

4. The concept of TOTV is not defined in MiFID II3/MiFIR. 

                                                

1 OJ L 331, 15.12.2010, p. 48 
2 Regulation (EU) No 600/2014 of the European Parliament and of the Council of 15 May 2014 on markets in financial instruments 
amending Regulation (EU) No 648/2012 
3 Directive 2014/65/EU of the European Parliament and of the Council of 15 May 2014 on markets in financial instruments and 
amending Directive 2002/92/EC and Directive 2011/61/EU (recast) 
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5. However, national competent authorities and market participants have asked ESMA 

to clarify the meaning of this concept for the purpose of the correct application of the 

above-mentioned provisions in respect of OTC derivatives. 

6. ESMA has considered that such clarification will contribute positively to the 

consistency of supervisory practices and will ensure consistent approaches 

throughout the Union, as a result of which, ESMA has decided to issue this Opinion. 

3 Opinion 

7. MiFIR significantly broadens the scope of application for the transparency and 

transaction reporting requirements by requiring not only instruments that are admitted 

to trading on a regulated market but also instruments that are traded on other trading 

venues - MTFs or OTFs – to be subject to the transparency and transaction reporting 

requirements. Articles 20 and 21 as well as recital 18 of MiFIR and recital 116 of MiFID 

II clarify that the transparency requirements should also apply to investment firms 

undertaking transactions outside of trading venues as long as the instrument is TOTV. 

8. However, MiFIR does not require that all financial instruments traded OTC, including 

derivatives, are captured by the transparency and transaction reporting obligation. In 

particular, financial instruments that are only traded outside of trading venues are not 

included.4 

9. While the concept of TOTV is clear for instruments that are centrally issued and that 

are fully standardised, such as shares and bonds as well as exchange traded 

derivatives, it is less clear for OTC derivatives. This is due to the fact that OTC 

derivatives that do not have an issuer, are less standardised and often arise from 

bilateral contracts between two counterparties.  ESMA considers it therefore important 

to delineate the OTC derivatives that are within the scope of the transparency and 

transaction reporting requirements from those OTC derivatives that are not considered 

TOTV and, hence, are outside the scope of the transparency and transaction reporting 

requirements. 

10. Regulation (EU) 2017/5855, stemming from the empowerment of Article 27(3) of MiFIR, 

specifies the relevant identifying reference data that needs to be submitted for each 

financial instrument admitted to trading on regulated markets or traded on MTFs or 

OTFs. Hence, regarding derivatives, the reference data submitted in accordance with 

the requirements of Article 27(1) of MiFIR will include the relevant reference data 

                                                

4 The obligation to report transactions applies in addition to financial instruments where the underlying is a financial instrument 
traded on a trading venue or an index or basket composed of financial instruments traded on a trading venue 
5 Commission delegated regulation (EU) 2017/585 of 14 July 2016 supplementing Regulation (EU) No 600/2014 of the European 
Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards for the data standards and formats for financial 
instrument reference data and technical measures in relation to arrangements to be made by the European Securities and Markets 
Authority and competent authorities 
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details which identify each derivative admitted to trading on regulated markets or 

traded on MTFs or OTFs. 

11. Therefore, ESMA is of the view that only OTC derivatives sharing the same 

reference data details as the derivatives traded on a trading venue should be 

considered to be TOTV and, hence, subject to the MiFIR transparency 

requirements and to transaction reporting according to Article 26(2)(a) of MiFIR. 

12. In this context, “sharing the same reference data details” should mean that the OTC 

derivatives should share the same values as the ones reported in accordance with the 

fields of Regulation (EU) 2017/5856 for derivatives admitted to trading or traded on a 

trading venue, except fields 5 to 12 (the trading venue and issuer-related fields). 

13. Since the trading venue and issuer related fields are only applicable to trading venues 

when submitting reference data for derivatives but are not applicable for trading those 

contracts bilaterally outside of trading venues, ESMA considers it appropriate not to 

take into account these fields when determining whether an OTC derivative traded 

outside of a trading venue is to be considered TOTV. 

14. ESMA believes that this approach would ensure the consistent interpretation of the 

concept of TOTV across the different provisions of MiFIR, would contribute to 

supervisory convergence in the Union and would be the most efficient way to get the 

MiFID II transparency and transaction reporting regime up and running. 

15. Nevertheless, ESMA is aware that what is to be considered the “same” reference data 

details may need to be revisited by ESMA taking into account the evolution of markets 

post 3 January 2018. ESMA intends to ensure that such evolution does not undermine 

market transparency and efficiency, does not result in information asymmetries 

between market participants and does not create incentives to move trading to the 

OTC space as this would run counter to the legislative goals expressed in MiFID 

II/MiFIR. ESMA therefore plans to monitor the application of the concept of TOTV as 

described in this Opinion, and, in particular, the ratio of derivatives that are considered 

TOTV compared to overall OTC derivatives trading. 

 

 

                                                

6 Commission delegated regulation (EU) 2017/585 of 14 July 2016 supplementing Regulation (EU) No 600/2014 of the European 
Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards for the data standards and formats for financial 
instrument reference data and technical measures in relation to arrangements to be made by the European Securities and Markets 
Authority and competent authorities 


